UCSI International School, Springhill #4

One of the most eye-catching area which one cannot ignore when you walk into the school is certainly the corridors in between the wings. As described in my previous post, the school consist of 2 floors of classrooms and 2 floors of hostels where they’re equally divided into 2 wings, Primary & Secondary. Because the classrooms and hostel are designed to be so identical, to avoid confusion, we wanted to make it as colour oriented as possible so students instantly recognize whether they’re on the right floor/wings.

When the super structure was 40% complete, the client felt that the classroom corridors on each floors are too restrictive and small, resulting a demand to enlarge the corridors width by 20%. However, when the correction was requested, the pilling of the entire building have been laid therefore it would be nearly impossible to fulfill the client’s request. Despite the consultants advise, the client were pretty adamant about having the corridor to be widened by 2 feet minimum. If you look at the diagram below, the red line indicates the existing wall. If the wall were to move inward to create wider corridor, that will leave the column exposed unevenly on the corridor, which is terribly unsightly considering the columns are made of different sizes and orientation.
Model

I still remember I was so stressed that night I stayed back in the office thinking how to solve this mega problem. Finally the hubs came and took me out for dinner, & I keep ranting how impossible the client is and how it will affect the overall outlook, budget bla bla bla… So during dinner, we brainstorm and finally came up with an amicable solution to recede the wall line on each side of the corridor to fulfill the client request, without sacrificing the aesthetic outlook.  Using colours and some geometry concept, we came out with this brilliant idea to ‘conceal’ the exposed columns  through a simple design of having a frame-like feature tunneling the entire corridor.

We got so excited that we went back to the office at 10pm to generate a simple rendering such as this:
IS-laboratories facade 4IS-laboratories facade 3ele rendering

The client loved the idea and so we applied it throughout the 4 sections of the building from ground floor to 3rd floor. Each colour composition represents different area. I will let the images do the talking.corridor G corridor Ga
corridor 1
corridor 1a
corridor 2
corridor 2a

Someone made a remark that the last pic that shows the Secondary female hostel looks like ‘National Geographic’ tunnel. Lol, indeed! The colour turns out more vibrant than I expected, with specially curated typography for the signages and appropriate ambience lighting, I was really happy the way it turned out. The design was cheap, fast and exuberates such energetic vibes that it really makes me feel like going back to school!

What do you think?

{All images owned by Dots @ 2014 copyright reserved.}

Advertisements

2 thoughts on “UCSI International School, Springhill #4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s